Народните Будители на Българския народ

Име: Теодора Петрова Кратункова

Училище: СОУ „Братя Миладинови“, гр.Пловдив

 


 

Много хора се питат жив ли е духът на българина. Жив е, не може да е иначе, щом народът е жив.

Но за кой дух става въпрос? За вътрешната, нематериална същност или за психическото състояние на човека.

Будители са гордостта на Българския народ. Първи ноември е празник,

дарен от Будителите за нас Българите, те са голяма ваажност за нас.

Известни български народни будители са Свети Паисий Хилендарски,

Софроний Врачански, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, Иван Селимински, Иларион Макариополски, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други.

Свети Софроний Врачански е български народен будител, духовник и пръв последовател на делото на Св. Паисий Хилендарски. В началото на 19 век той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност.

Моят идеал е Левски-български революционер, идеолог и организатор на нашата национална революция, основател на Вътрешната революционна организация. Това е онзи герой, който жертва всичко свое, дал е всичко от себе си, без да иска пари, почести и слава.

Христо Ботьов Петков е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден в град Калофер в семейство на учител, книжовник и обществен деец. Поетът написа: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”, след това проля кръвта си за народа и доказа истиността на пророчеството си. Реално представяща обстановката в България в робските времена е статията му „Политическа зима”, в която разкритикува лъжепатриотите и бедните духом. Ботев твърди, че сиромахът никога не може да бъде истински свободен и това е доказано от много автори след Освобождението. Сред тях любим ми е Алеко Константинов и неговият герой бай Ганьо. Необразованият български търговец е пълна противоположност на революционерите. И съвсем като в модерните времена знае да убива истински, от засада! Носител е на голям духовен заряд, но с отрицателен знак. Той е нахален, келепирджия, простак и само дебне момент кога ще спечели власт. Това е събирателният образ и на модерния българин.

Сега е време на оцеляване. Всичките ми години са минали през това време. Когато бях малка и трябваше да ми четат приказки, беше тъмно – имаше режим на тока. Правихме домашен театър на сенките и винаги доброто побеждаваше. После дойде безработицата и баща ми отиде на гурбет.

Ние трябваше взаимно да си покажем, че имаме дух да се справим с изпитанията. И успяхме, но според други хора сме затънали защото не сме натрупали пари. Според мен ние запазихме българския дух, макар и различаващ се от идеалите ми. Може би сме малко по-търпеливи от Ботев, не толкова последователни като Левски и малко сме байганьовци.

Аз вече съм пътувала до европейска страна и по-далече дори. По време на това пътешествие заедно със приятели успях да разбера, че има много трудни моменти, в които се срамуваш, че си българин, толкова грозна и мизерна картина се вижда.

Но в същото време усетих колко е сладко след голямо изпитание да се завърнеш в своя дом, при близки. Тогава реших,че да си българин сигурно първо означава да можеш да преминеш през трудното. Така научаваш, че парите са важни, но те убиват духовното, но пък ако си беден, много лесно си играят с теб, подчиняваш се на всичко и нямаш воля за борба.

Макар и на 17 години, аз вярвам, че духът на българина е неунищожим. Мисля, че не може така лесно да бъдат изтрити от съзнанието ми скъпите неща. Те са дребни на вид, сред тях има една любима книга, стара снимка, песен. Казват, че те ще бъдат магическите символи, които ще помогнат, когато духът е подложен на изпитание. Сигурна съм, че и с повечето хора е така. В известна степен някои от тях са уморени и обезверени. Не е за пренебрегване и фактът, че финансовият успех или беднотията в известна степен са затъпили чувството. Независимо от това, кръвта ни е южняшка и няма как този ген да бъде укротен. Той само чака да дойде момент на изпитание и тогава, уверена съм, ще изригне. Всичко ще си дойде по местата – и онова, което е слушал в приказките,

пял с песните, играл с танците или учил, ще бъде показано, защото духът е неунищожим.

Будител е термин, навлязъл в съвременния български език със смисъла на човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и духовно извисяване. Липсата на писана история, кара възрожденецът Паисий денонощно да обикаля по манастирите на съседните ни страни, за да търси макар и малка частица от онова, което другите народи са записали в техните истории за нас, и успява. Препрочитайки тази малка книжка, аз се зареждам с патриотизъм и вяра, че сме имали и пак ще имаме Велика България.

И до днес се помнят делата на възрожденците, помогнали на Българския народ да успее да оцелее през вековете.

 

Помня ги аз, ще ги помнят и идните поколения.

Вашият коментар