9 май-Ден на победата/1945г./ и Ден на Европа/1950г./

2016 година се навършват 71 години от края на Втората световна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман за  съюзяване на френски и западногермански ресурси.

На този ден през 1945 г. нацистка Германия капитулира.

„Ние долуподписаните, действайки от името на Германското върховно командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното главно командване на Червената армия и Върховното командване на Съюзническите експедиционни сили“.

zx620y348_2057122[1]

ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА Е  НАЙ – ГОЛЯМАТА И КРЪВОПРОЛИТНА ВОЙНА !

В нея вземат участие 61 държави и пряко е засегнато около 70% от населението на Земята.

Военните действия са обхващали териториите на 40 държави,като загиналите са почти 70 милиона души.

Бойните действия са се водили на 3 континента-  Европа, Азия и Африка и на 3 океана – Атлантически, Тихи и Северен ледовит океан.

ДЕНЯТ  НА ЕВРОПА  -На 9 май 1950г.  френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френски и западногермански ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

„Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.“

„Обединението на Европа няма да стане отведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо ще създават чувство на солидарност.“

„Обединяването на производството на въглища и стомана ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.“

Робер Шуман-архитектът на проекта за европейска интеграция

Държавникът Робер Шуман, адвокат и министър на външните работи на Франция между 1948 и 1952 г., е смятан за един от  основателите  на европейското единство.

В сътрудничество с Жан Моне  съставя плана „Шуман“, придобил широка известност в Европа , оповестен на 9 май 1950 г. – датата, която днес се смята за рожден ден на Европейския съюз.  Той предлага съвместен контрол върху производството на въглища и стомана – най-важните суровини за военната промишленост. Основната идея е, че този, който не притежава контрол върху производството на въглища и стомана, няма да може да води война.

160px-Bundesarchiv_Bild_183-19000-2453,_Robert_Schuman[1]

 

a480fade183f3dc8c7c7f18d8ad9c39f[1]

Единство в многообразието (In varietate concordia) е мотото, което представя Европа като континент с множество различни традиции и езици.

Вашият коментар