Уважаеми колеги, родители и ученици,

 

На днешния ден отбелязваме с почит и благоговение паметта на светите братя Кирил и Методий.

В началото бе словото!

От него идват надеждата и силата, разочарованието и утехата, борбата и победата, ключови опори в националния пантеон, неотделими от светлите имена на всички български просветители и национални герои.

Най-български е този празник, защото историята на всеки народ започва с раждането на писменото слово. Всичко друго е тленно и може да бъде загубено в дебрите на времето, но езикът и вярата оцеляват и пребъдват през вековете.

Точно затова великото дело на светите братя Кирил и Методий е творческо дело, революционно по своя характер. То дава на повече от 200 милиона славяни ключ към безсмъртие. Народ, който даде писменост на половин Европа, трябва да има високо самочувствие, да не разрешава да бъде обиждан и обругаван, а гордо да отстоява себе си.

На днешния светъл празник се обръщам и към всички училища в област Пловдив, които отбелязват патронния си празник, с пожелание да запазят духа на извършеното от братята Кирил и Методий в технологичния 21. век,  за да бъде съхранена светлината, която ни прави народ.

С уважение,

ИВАНКА КИРКОВА

Началник на Регионално управление на образованието – Пловдив

Вашият коментар