Яйцето е видяно от последователите на християнството като символ на възкресението,защото съдържа нов живот.

Великденските яйца са боядисани в червено, за да се означи кръвта на Иисус Христос, а твърдата черупка символизира запечатаната гробница на Христос. Пропукването на яйцето символизира Неговото възкресение.
За първи път аленочервеното яйце се приобщава ритуално към християнската традиция от Мария Магдалена.

След като видяла, че Месията е възкръснал, Мария Магдалена заминала за Рим, за да разкаже на император Тиберий за случилото се.И тъй като при цезаря не било прието да се ходи с празни ръце, тя му подала едно яйце с думите „Христос Воскресе!”. Императорът изненадан попитал: „Как може някой да възкръсне от мъртвите? Все едно това бяло яйце да стане червено”. И яйцето на мига се обагрило в цвета на кръвта, пролята от Божия син на кръста.

Друга легенда, разказва , че когато разпънали Христос на кръста, една кокошка  снесла под него яйце.  Кръвта на Иисус  го обагрила в червено.

Затова и първото яйце се боядисва  винаги в червено. С него се натъркват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве.
Останалите яйца се боядисват в различни цветове и се рисуват. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самият Бог.

Вашият коментар